ÖVKI

Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpont (ÖVKI)

A Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemhez (MATE) tartozó Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóközpont (ÖVKI) egy nagy múltú, nemzetközileg elismert kutatási intézmény.

Az ÖVKI feladata a mezőgazdasági vízgazdálkodással, öntözéssel és rizstermesztéssel kapcsolatos kutatási programok végrehajtása. Ennek legfontosabb elemei a vizek mennyiségi és minőségi állapotának megőrzése és javítása, a rendelkezésre álló vízkészletek fenntartható hasznosítása. A központ fontos feladata a jövőben várható szélsőséges vízháztartási helyzetekhez való alkalmazkodás elősegítése, környezettudatos és víztakarékos termeléstechnológiák, illetve megújuló és alternatív energiaforrások alkalmazása, a termelés gazdaságosságának fokozása a helyi adottságok szerint.

Az ÖVKI feladata továbbá az EU VKI és az ökológiai igények kielégítését figyelembe vevő komplex programok kidolgozása és az új tudományos eredmények gyakorlati megvalósítása. Kiemelt feladat az új tudományos eredmények gyakorlatban való hasznosulásának elősegítése, illetve szoros együttműködés kialakítása mind a döntéshozókkal, mind pedig a termelőkkel. Az ÖVKI K+F+I tevékenységét két kutatási osztály keretében (Mezőgazdasági Vízgazdálkodás, Öntözésfejlesztés) végzi. Az ÖVKI irányítása alá tartozik a MATE ÖVKI Műszaki Telep, a MATE ÖVKI Galambosi Rizskísérleti Telep, a MATE ÖVKI Liziméter Telep és a MATE ÖVKI Radiológiai Tenyészkert.

További információ: https://ovki.naik.hu/