Laosz KSH I.

A Vitafort Zrt. a 2009-ben aláírt magyar-laoszi kormánymegállapodásra alapozva kötött szerződést, egy 8,6 millió dolláros segélyhitel-program fejlesztéseinek megvalósításáról. Az európai uniós országoknak kötelességük a GDP-jük arányában támogatni a kevésbé fejlett országokat. Magyarország Laosznak 20 évre kamatmentesen, hétéves türelmi idővel 8,6 millió dollár hitelt adott.

A segélyhitelre egy komplex mezőgazdasági program épült: ennek leghangsúlyosabb, 5,2 millió dolláros része három takarmánygyártó üzem létesítése, mégpedig azért, mert a laoszi alapanyagból Thaiföldön és Vietnamban készítettek takarmányt, saját üzemük ugyanis nem volt. Második pillére a laoszi agrárfejlesztési programnak nagy baromfi- és sertés üzemek, továbbá keltető és vágóhíd létesítése. A harmadik pillér pedig a halászat, ennek kapcsán halkeltetőket hoztak létre.

A Vitafort Laoszban három takarmánykeverőt épített, két-három sertés-, illetve baromfitelepet rekonstruált, megépített továbbá egy keltetőt és egy vágóhidat, valamint egy komplex halászati rendszert.

Takarmánykeverő üzemek létesítése:

1. Nongteng-i takarmánykeverő (Vientiane) 2 t/óra kapacitással éves szinten 8000t takarmány előállítására alkalmas, granuláló és extrudáló berendezéssel, baromfi, sertés és haltakarmány előállítására.

2. Naulang-i takarmánykeverő: 1 tonna/óra kapacitással éves szinten 4000 tonna extrudált haltakarmány előállítására képes.

3. Nambak-i takarmánykeverő 1 tonna/óra kapacitással évi 5000 t granulált baromfi és sertéstakarmány előállítására. Az elkészült takarmánykeverők kapacitása a belföldi igények 30-40 %-át fedi le, ezáltal az üzemek a laoszi takarmányipar meghatározó szereplőivé váltak.

Halászati rendszer kiépítése:

  • Namxhoum halgazdaság tófelújítási és építési beruházása:

Összességében 4 db 1600 m2-es előnevelő tó, 3 db 0,33 hektáros anyatartó tó és 10 db 0,33 hektáros ivadéknevelő tó kerül kialakításra. A csatornák becsült hossza 1500 m.

  •  A nongteng-i halkeltető és hal táplálékszervezeteket előállító egység rekonstrukciója:

A fejlesztés két részből áll, egy hal táplélék szervezeteket előállító egység és egy halkeltető építéséből. Összesen 10db 16 m3-es haltáplálék előállító medence és 1db 14x20m-es halivadék keltető kerül kialakításra.

Az állattenyésztés és állatitermék-feldolgozás fejlesztése:

A projekt keretein belül sertés és baromfitelepek rekonstrukciójára valamint két keltetőüzem (Nongteng, Nambak) és egy vágóhíd (Namxuang) építésére került sor.

  •  Nongtengben 2db 1200 tojás kapacitású baromfikeltető és bújtató berendezés kialakításával, illetve
  •  Nambakban 1db 500 tojás kapacitású keltető és bújtató berendezés kialakításával hoztunk létre baromfikeltető üzemeket.
  • A Namxuangban létesített vágóhíd kapacitását tekintve napi 60-70 sertés, és 10-15 szarvasmarha illetve bivaly feldolgozására alkalmas, amellyel az üzem 12-15 főnek biztosít hosszú távú megélhetést.

A létrehozott európai színvonalú állatitermék-feldolgozó üzemek nagymértékben hozzájárulnak az élelmiszerbiztonság jelentős javulásához az adott térségekben.