Laosz KSH II.

Koncepció

A magyar kötött segélyhitel program az intézményi és jogi háttér kiépítése mellett a műszer háttér kiépítésére és a tervezett integrált modell rendszer létrehozására fókuszál, a program keretén belül a szükséges humán erőforrás fejlesztések (oktatások, betanítások, stb.) is megtörténnek. A jogi és intézményi háttér átszervezésére irányuló javaslatok alapul szolgálhatnak egy ország szintű élelmiszerlánc biztonsági rendszer kiépítésére, amíg a modell állattartó telepek és feldolgozók mintaként szolgálnak majd.

A magyar élelmiszerlánc biztonsági stratégia főbb elemeit alapul véve úgy szükséges kialakítani a laoszi élelmiszerlánc biztonsági rendszert, hogy az integrálódjon a regionális (ASEAN) élelmiszerlánc biztonsági programba.

A koncepció három fő pillérre osztható:

1. Intézményi és jogi rendszer fejlesztése – a kapcsolódó folyamatok és eljárások részletes kidolgozása, adatbázisok és IT rendszerek kiépítése, humán erőforrás fejlesztése.

2. Labor és SPS rendszer fejlesztése – meglévő laboratóriumok fejlesztése, az élelmiszerlánc biztonsági rendszer támogatásához alapvetően szükséges laboratóriumok létesítése, a kapcsolódó létesítmények fejlesztése vagy megépítése.

3. Minta termelési integráció kiépítése – a „field to fork” avagy „a szántóföldtől az asztalig” elv mentén biztonságos és minőségi húsáru előállításhoz szükséges létesítmények fejlesztése illetve létrehozása.

A magyar kötött segélyhitel támogatásával Laoszban létrejövő élelmiszerlánc biztonsági rendszer elősegíti majd a laoszi piac biztonságos élelmiszerekhez való jutását és jó lehetőséget biztosít arra, hogy az élelmiszerlánc biztonsági szempontból igazolhatóan ellenőrzött laoszi termékek exportálhatóak legyenek a környező ASEAN országokba illetve Ázsia egyéb régióiba.